
7.12.2016 niedokwaszenie zawał żołądek
Przez żołądek do...zawału? Jaki wpływ ma niedokwaszenie żołądka na stan zdrowia?
Odpowiednie pH żołądka stanowi jeden z kluczowych warunków prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz zachowania zdrowia. Niedokwaszenie żołądka niesie za sobą wiele przykrych konsekwencji zdrowotnych w postaci wzdęć, gazów, zgagi, refluksu, zespołu nieszczelnego jelita, nietolerancji pokarmowych, a nawet zawału. Niedokwaśność żołądka mimo, że jest powszechnie występującym zjawiskiem, jest bagatelizowany przez lekarzy.
Wszyscy słyszeli o nadkwasocie żołądka, natomiast jego niedokwaszenie jest nadal sprawą przemilczaną.
Jak działa żołądek?
Nasz żołądek został tak stworzony by funkcjonować w środowisku kwaśnym. pH żołądka wynosi ok. 1 – 2,5. W takim środowisku, następuje właściwe trawienie (pepsynogen w środowisku kwaśnym jest przemieniany do pepsyny – aktywnej formy enzymu trawiącego białka). Prawidłowy poziom wytwarzanego kwasu solnego oraz aktywacja enzymów odpowiadają za rozkładanie pokarmu zawierającego białka, niszczenie wszelkich bakterii, pasożytów i innych patogenów.
W dzisiejszych czasach wiele osób zmaga się z problemami ze strony żołądka. Zgaga, refluks, wzdęcia stanowią plagę dzisiejszych czasów.
Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe odżywianie, stres, stosowanie leków (NLPZ, IPP itp.).
Co się dzieje, gdy pH w żołądku jest za wysokie?
Wysokie pH w żołądku otwiera wrota naszego organizmu wszystkim patogenom i zanieczyszczeniom dostarczanym z pokarmem. Ponadto zbyt wysokie pH w tym narządzie uniemożliwia trawienie białek. Niestrawione części białek przechodzą z żołądka do jelit, gdzie ulegają procesom gnilnym, drażnią naszą florę bakteryjną i często przyczyniają się do rozszczelnienia ściany jelit, co skutkuje przejściem dużych cząsteczek białkowych do krwiobiegu i aktywacją układu odpornościowego. Dzięki temu w naszym organizmie rozwija się stan zapalny.
Objawy świadczące o słabym zakwaszeniu żołądka:
- uczucie ciężkości na żołądku,
- zgaga,
- refluks,
- zaparcia,
- wzdęcia,
- odbijanie po posiłku,
- alergie,
- nietolerancje pokarmowe,
- niedobory witaminowo – mineralne (witamina B12, żelazo, cynk),
- problemy skórne,
- choroby autoimmunologiczne,
- przerost bakterii (np. Helicobacter pylori),
- pasożyty,
- przewlekłe zmęczenie,
- częste migreny,
- depresja,
- problemy ze snem,
- słabe włosy i paznokcie,
- problemy z koncentracją.
Refluks żołądkowy
Na refluks cierpią w dzisiejszych czasach wszyscy: dzieci, dorośli, osoby starsze… Gdy dokucza nam zgaga biegniemy co sił do apteki i kupujemy leki zobojętniające kwas solny. W tym momencie można powiedzieć, że dolewamy oliwy do ognia. Ból zostaje uśmierzony, natomiast problem nadal istnieje, gdyż sami siebie pozbawiamy obrony przed patogenami z zewnątrz, jaką jest kwaśny odczyn w żołądku.
Przez żołądek do zawału?
Czy jest to możliwe? Odpowiedź brzmi TAK, niestety. Przez zbyt wysokie pH w żołądku, witamina B12 nie ulega wchłonięciu, tzn. nie zostaje wykorzystana z pokarmu. Niski poziom witaminy B12 jest jednym z głównych czynników upośledzających utylizację związku o nazwie homocysteina. Wysoki poziom homocysteiny stanowi wysokie ryzyko rozwoju zawału sera i udaru mózgu.
W jaki sposób zdiagnozować niedokwaszenie?
W przypadku problemów z żołądkiem warto wybrać się do gastroenterologa w celu pobrania soku żołądkowego i oceny pH żołądka. W ten sposób dowiemy się czy chorujemy na nadkwasotę czy niedokwaśność żołądka. Istnieje również prosty, domowy sposób.
Wystarczy rano na czczo wypić pół szklanki wody z 1 łyżeczką sody. W wyniku reakcji kwasu solnego z sodą wydziela się dwutlenek węgla, co skutkuje beknięciem.
Interpretacja wyników – czas „odbicia”:
- już podczas picia wody z sodą: silna nadkwasota,
- do 40 sekund po wypiciu: nadkwasota (im bliżej 40 sekund tym mniejsza),
- 40 – 90 sekund – dobre zakwaszenie,
- 90 – 180 sekund – słabe (im bliżej 180 sekund tym gorzej),
- powyżej 180 sekund lub w cale – ups! mamy duży problem.
Jak zakwasić żołądek?
Na szczęście istnieje kilka prostych i naturalnych metod, dzięki którym możemy zakwasić żołądek. Można tego dokonać za pomocą m.in.: wody z sokiem cytryny, mętnego octu jabłkowego fermentowanego – 1-2 łyżki octu należy rozcieńczyć w 1/2 szklanki wody i wypić 15 min przed posiłkiem zawierającym białko (jaja, mięso).
UWAGA! jeśli podczas picia roztworu odczuwasz dyskomfort/ból lub wiesz, że masz nadżerki, wrzody, polipy żołądka, należy odstawić ocet jabłkowy, zgłosić się do lekarza i wyleczyć przyczynę bólu.kropli żołądkowych, w przypadku, gdy pozostałe sposoby nie dają rezultatu można użyć enzymów trawiennych, betainy HCl i pepsyny – enzymy zawsze przyjmujemy w trakcie posiłku. Ponadto należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, a tym samym żołądka, w celu utrzymania prawidłowego stany błony śluzowej żołądka. Warto do wody dodawać zawsze szczyptę soli himalajskiej.
Co dodatkowo korzystnie wpływa na pracę żołądka?
- skupienie się na jedzeniu,
- dokładne przeżuwanie pokarmu,
- odpowiednie spożycie Na+ i Cl+,
- nie popijanie do posiłku (płyny można spożywać do 30 min przed posiłkiem i najlepiej 2 godziny po posiłku),
- spożywanie pokarmów naturalnych, nieprzetworzonych,
- kiszone, fermentowane jedzenie,
- probiotyki.
Podsumowując, dbając o odpowiednie zakwaszenie żołądka możemy w prosty sposób pozbyć się uciążliwych dolegliwości i chorób. Pamiętajmy, że prawidłowo niskie pH w żołądku stanowi jedną z pierwszych barier ochronnych naszego organizmu przed patogenami z zewnątrz.
Brak komentarzy