Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Artykuł

Zdjęcie w nagłówku artykułu

7.12.2016 niedokwaszenie zawał żołądek

Przez żołądek do...zawału? Jaki wpływ ma niedokwaszenie żołądka na stan zdrowia?

Odpowiednie pH żołądka stanowi jeden z kluczowych warunków prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz zachowania zdrowia. Niedokwaszenie żołądka niesie za sobą wiele przykrych konsekwencji zdrowotnych w postaci wzdęć, gazów, zgagi, refluksu, zespołu nieszczelnego jelita, nietolerancji pokarmowych, a nawet zawału. Niedokwaśność żołądka mimo, że jest powszechnie występującym zjawiskiem, jest bagatelizowany przez lekarzy.

Wszyscy słyszeli o nadkwasocie żołądka, natomiast jego niedokwaszenie jest nadal sprawą przemilczaną.

Jak działa żołądek?

Nasz żołądek został tak stworzony by funkcjonować w środowisku kwaśnym.  pH żołądka wynosi ok. 1 – 2,5. W takim środowisku, następuje właściwe trawienie (pepsynogen w środowisku kwaśnym jest przemieniany do pepsyny – aktywnej formy enzymu trawiącego białka). Prawidłowy poziom wytwarzanego kwasu solnego oraz aktywacja enzymów odpowiadają za rozkładanie pokarmu zawierającego białka, niszczenie wszelkich bakterii, pasożytów i innych patogenów.

W dzisiejszych czasach wiele osób zmaga się z problemami ze strony żołądka. Zgaga, refluks, wzdęcia stanowią plagę dzisiejszych czasów.
Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe odżywianie, stres, stosowanie leków (NLPZ, IPP itp.).

Co się dzieje, gdy pH w żołądku jest za wysokie?

Wysokie pH w żołądku otwiera wrota naszego organizmu wszystkim patogenom i zanieczyszczeniom dostarczanym z pokarmem.  Ponadto zbyt wysokie pH w tym narządzie uniemożliwia trawienie białek. Niestrawione części białek przechodzą z żołądka do jelit, gdzie ulegają procesom gnilnym, drażnią naszą florę bakteryjną i często przyczyniają się do rozszczelnienia ściany jelit, co skutkuje przejściem dużych cząsteczek białkowych do krwiobiegu i aktywacją układu odpornościowego. Dzięki temu w naszym organizmie rozwija się stan zapalny.

Objawy świadczące o słabym zakwaszeniu żołądka:

  • uczucie ciężkości na żołądku,
  • zgaga,
  • refluks,
  • zaparcia,
  • wzdęcia,
  • odbijanie po posiłku,
  • alergie,
  • nietolerancje pokarmowe,
  • niedobory witaminowo – mineralne (witamina B12, żelazo, cynk),
  • problemy skórne,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • przerost bakterii (np. Helicobacter pylori),
  • pasożyty,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • częste migreny,
  • depresja,
  • problemy ze snem,
  • słabe włosy i paznokcie,
  • problemy z koncentracją.

Refluks żołądkowy

Na refluks cierpią w dzisiejszych czasach wszyscy: dzieci, dorośli, osoby starsze… Gdy dokucza nam zgaga biegniemy co sił do apteki i kupujemy leki zobojętniające kwas solny. W tym momencie można powiedzieć, że dolewamy oliwy do ognia. Ból zostaje uśmierzony, natomiast problem nadal istnieje, gdyż sami siebie pozbawiamy obrony przed patogenami z zewnątrz, jaką jest kwaśny odczyn w żołądku.

Przez żołądek do zawału?

Czy jest to możliwe? Odpowiedź brzmi TAK, niestety. Przez zbyt wysokie pH w żołądku, witamina B12 nie ulega wchłonięciu, tzn.  nie zostaje wykorzystana z pokarmu. Niski poziom witaminy B12 jest jednym z głównych czynników upośledzających utylizację związku o nazwie  homocysteina. Wysoki poziom homocysteiny stanowi wysokie ryzyko rozwoju zawału sera i udaru mózgu.

W jaki sposób zdiagnozować niedokwaszenie?

 W przypadku problemów z żołądkiem warto wybrać się do gastroenterologa w celu pobrania soku żołądkowego i oceny pH żołądka. W ten sposób dowiemy się czy chorujemy na nadkwasotę czy niedokwaśność żołądka. Istnieje również prosty, domowy sposób.
Wystarczy rano na czczo wypić pół szklanki wody z 1 łyżeczką sody. W wyniku reakcji kwasu solnego z sodą wydziela się dwutlenek węgla, co skutkuje beknięciem.

Interpretacja wyników – czas “odbicia”:

  •  już podczas picia wody z sodą: silna nadkwasota,
  • do 40 sekund po wypiciu: nadkwasota (im bliżej 40 sekund tym mniejsza),
  • 40 – 90 sekund – dobre zakwaszenie,
  • 90 – 180 sekund – słabe (im bliżej 180 sekund tym gorzej),
  • powyżej 180 sekund lub w cale – ups! mamy duży problem.

Jak zakwasić żołądek?

Na szczęście istnieje kilka prostych i naturalnych metod, dzięki którym możemy zakwasić żołądek.  Można tego dokonać za pomocą m.in.: wody z sokiem cytryny, mętnego octu jabłkowego fermentowanego – 1-2 łyżki octu należy rozcieńczyć w  1/2  szklanki wody i wypić 15 min przed posiłkiem zawierającym białko (jaja, mięso).

UWAGA! jeśli podczas picia roztworu odczuwasz dyskomfort/ból lub wiesz, że masz nadżerki, wrzody, polipy żołądka, należy odstawić ocet jabłkowy, zgłosić się do lekarza i wyleczyć przyczynę bólu.kropli żołądkowych, w przypadku, gdy pozostałe sposoby nie dają rezultatu można użyć enzymów trawiennych, betainy HCl i pepsyny – enzymy zawsze przyjmujemy w trakcie posiłku. Ponadto należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, a tym samym żołądka,   w celu utrzymania prawidłowego stany błony śluzowej żołądka. Warto do wody dodawać zawsze szczyptę soli himalajskiej.

Co dodatkowo korzystnie wpływa na pracę żołądka?

  •  skupienie się na jedzeniu,
  • dokładne przeżuwanie pokarmu,
  • odpowiednie spożycie Na+ i Cl+,
  • nie popijanie do posiłku (płyny można spożywać do 30 min przed posiłkiem i najlepiej 2 godziny po posiłku),
  • spożywanie pokarmów naturalnych, nieprzetworzonych,
  • kiszone, fermentowane jedzenie,
  • probiotyki.

Podsumowując, dbając o odpowiednie zakwaszenie żołądka możemy w prosty sposób pozbyć się uciążliwych dolegliwości i chorób. Pamiętajmy, że prawidłowo niskie pH w żołądku stanowi jedną z pierwszych barier ochronnych naszego organizmu przed patogenami z zewnątrz.

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ