
W podróży - nie tylko kanapki...
Wakacje to czas urlopów, a tym samym wyjazdów. Często, aby dotrzeć do docelowego miejsca, musimy jechać wiele godzin. W związku z tym, warto odpowiednio wcześniej pomyśleć o prowiancie na drogę.
Co najczęściej ląduje w tej sytuacji do naszych plecaków/toreb podróżnych? Przede wszystkim słodycze – batony, cukierki, najrozmaitsze ciasteczka, czekolada. Poza tym, słodzone napoje gazowane typu Coca Cola, Fanta, Sprite, smakowe wody i oczywiście ukochane przez Polaków kanapki. Gdzie się nie ruszymy tam chleb, chleb i jeszcze raz chleb. Pamiętajmy, że z fizjologicznego funkcjonowania naszego układu pokarmowego kanapka nie jest zdrowym pokarmem. Dodatkowa ogromna ilość spożytego cukru (zawarta w słodyczach, pieczywie i słodzonych napojach gazowanych) poza energią nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych. W wyniku takiego pożywienia będziemy ospali, zamuleni i bogatsi o kilka nadprogramowych kilogramów.
Poniżej przedstawiam propozycję na zdrową wyprawkę podczas 2-3 godzinnej podróży.
Potrzebujemy:
- pęczek szparagów,
- 4 plastry parzonego boczku/szynki parmeńskiej,
- oliwę z oliwek,
- szczyptę ziół prowansalskich, soli himalajskiej, ziołowego pieprzu i kurkumy,
- ½ łyżeczki octu jabłkowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 garście dojrzałych czereśni,
- wodę kokosową.
Przygotowanie:
Szparagi obieramy, blanszujemy. Układamy w formie, dodajemy plastry boczku/szynki, całość polewamy sosem przyrządzonym z oliwy, przypraw, czosnku, octu jabłkowego. Zapiekamy 25-20 minut w temperaturze 180oC
Czereśnie (ewentualnie inne sezonowe owoce) dokładnie myjemy. I voilà! Mamy zdrową, odżywczą przekąskę na naszą podróż. Woda kokosowa świetnie nawodni nas w czasie upałów, dzięki czemu będziemy tryskać energią i dobrym humorem 🙂
Brak komentarzy