31.1.2016 bezglutenowe burak ciasto czekolada deser
Ciasto czekoladowe z buraka
Dziś kolejna propozycja dla Łasuchów 🙂 Smaczne, kuszące zapachem, łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe z …..buraka. Z dodatkiem czekolady domowej roboty, daktylami i orzechami zachwyca smakiem. Jest delikatne, wilgotne, mocno kakaowe, czyli takie jakie powinno być prawdziwe ciasto czekoladowe. Zaczynamy!
Składniki:
- 300 g buraków,
- 4 łyżki mąki kokosowej,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 3 daktyle suszone,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 2 krople ekstraktu waniliowego (najlepiej domowej roboty :)),
- 3 łyżki kakao,
- szczypta cynamonu,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli himalajskiej,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 1½ łyżki miodu pszczelego (ewentualnie stewia/ ksylitol do smaku),
- 1 jajko.
Przygotowanie:
Daktyle i żurawinę moczyć w ciepłej wodzie przez 15 – 20 min. Buraki umyć dokładnie, nie obierać, umieścić w parowarze. Gotować do miękkości. Ostudzić, delikatnie obrać ze skórki. Zbledować na gładką masę z daktylami, suszoną żurawiną, miodem, cynamonem, kakao, szczyptą sody i soli himalajskiej, ekstraktem waniliowym, wiórkami kokosowymi oraz mąką kokosową. Dodać jajko i olej kokosowy, dokładnie i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 50 minut.
Czekolada domowa:
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
- szczypta soli himalajskiej,
- szczypta cynamonu,
- wanilia laska,
- 1 łyżka miodu,
- kilka orzechów włoskich/brazylijskich/migdałów,
- 2 daktyle suszone.
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuścić w rondelku, dodać kakao, przyprawy i miód/ ksylitol. Następnie dodać pokrojone orzechy i daktyle. Otrzymaną masę przełożyć do małej formy (u mnie 15 x 10 cm), wstawić do zamrażalnika na minimum 30 minut. Gotową czekoladę pokroić i kawałkami udekorować wierzch ciasta.
SMACZNEGO! 🙂
Brak komentarzy