Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

31.1.2016 bezglutenowe burak ciasto czekolada deser

Ciasto czekoladowe z buraka

Dziś kolejna propozycja dla Łasuchów 🙂 Smaczne, kuszące zapachem, łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe z …..buraka. Z dodatkiem czekolady domowej roboty, daktylami i orzechami zachwyca smakiem. Jest delikatne, wilgotne, mocno kakaowe, czyli takie jakie powinno być prawdziwe ciasto czekoladowe. Zaczynamy!

Składniki:

  • 300 g buraków,
  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 3 daktyle suszone,
  • 1 łyżka suszonej żurawiny,
  • 2 krople ekstraktu waniliowego (najlepiej domowej roboty :)),
  • 3 łyżki kakao,
  • szczypta cynamonu,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1½ łyżki miodu pszczelego (ewentualnie stewia/ ksylitol do smaku),
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

Daktyle i żurawinę moczyć w ciepłej wodzie przez 15 – 20 min. Buraki umyć dokładnie, nie obierać, umieścić w parowarze. Gotować do miękkości. Ostudzić, delikatnie obrać ze skórki. Zbledować na gładką masę z daktylami, suszoną żurawiną, miodem, cynamonem, kakao, szczyptą sody i soli himalajskiej, ekstraktem waniliowym, wiórkami kokosowymi oraz mąką kokosową. Dodać jajko i olej kokosowy, dokładnie i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 50 minut.

Czekolada domowa:

  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta cynamonu,
  • wanilia laska,
  • 1 łyżka miodu,
  • kilka orzechów włoskich/brazylijskich/migdałów,
  • 2 daktyle suszone.

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuścić w rondelku, dodać kakao, przyprawy i miód/ ksylitol. Następnie dodać pokrojone orzechy i daktyle. Otrzymaną masę przełożyć do małej formy (u mnie 15 x 10 cm), wstawić do zamrażalnika na minimum 30 minut. Gotową czekoladę pokroić i kawałkami udekorować wierzch ciasta.

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ