Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

19.1.2020 ciasto dyniowe Dynia kokos orzechy włoskie

Ciasto dyniowe z orzechami włoskimi

Świetny pomysł na szybkie w wykonaniu, delikatne, słodziutkie i smaczne ciasto 🙂 Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 200 g miąższu dyni,
  • 150 g mąki owsianej (może być inna, np. orkiszowa, gryczana, kasztanowa itp.),
  • 50 g masła klarowanego,
  • 70 g łuskanych, rozdrobnionych orzechów włoskich,
  • 1 jajko,
  • 150 g ksylitolu (można zastosować miód),
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego,
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 mleczko kokosowe (dobrze schłodzone),
  • 2 łyżeczki ksylitolu do mleczka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować niewielką ilością masła klarowanego. Kawałki dyni zmiksować za pomocą malaksera. Następnie dodać cynamon, sól, imbir, ksylitol, masło i jajko. Zmiksować całość. Dodać mąkę, orzechy i sodę/ proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Wyłożyć do ostudzenia. Mleczko kokosowe połączyć z ksylitolem i miksować przez 10 minut. Gotową masą wyłożyć wierzch ciasta. Udekorować kawałkami orzechów włoskich.

Wierzcie mi, palce lizać 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ