Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

8.3.2020 czekoladowe deser granola granola czekoladowa śniadanie

Czekoladowa granola

Nie masz czasu na przygotowanie śniadania lub II śniadania do pracy? Ten przepis jest dla Ciebie. Możesz przygotować granolę w weekend, by w tygodniu mieć gotowe pyszne i pożywne śniadanie. Wystarczy do gotowej granoli dodać owoce, jogurt/ mleko roślinne i gotowe 🙂 Łapcie przepis!

Wartość odżywcza (1 porcja – 50 g):

Energia 236 kcal; białko 6 g; tłuszcz 13 g; węglowodany 25 g; błonnik 3 g

Składniki (na 12 porcji):

  • 50 g migdałów ze skórką,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 50 g nerkowców,
  • 50 g suszonych daktyli,
  • 35 g miodu (łyżka),
  • 20 g oleju kokosowego nierafinowanego (łyżka),
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 250 g płatków owsianych górskich,
  • 20 g kakao (2 łyżki),
  • 25 g czekolady gorzkiej (minimum 70%).

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C, termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Czekoladę drobno posiekać lub rozdrobnić za pomocą malaksera, odstawić. Do miski przesypać płatki, orzechy, dodać miód i olej, szczyptę soli, całość dokładnie wymieszać. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, równomiernie rozprowadzić, aby masa zbiła się w mniejsze grudki. Piec 15 min (160°C, termoobieg), następnie przemieszać granolę, zmniejszyć temp. piekarnika do 130°C, termoobieg i piec w lekko uchylonym piekarniku kolejne 30-35 min. Co ok. 10 min przemieszać granolę za pomocą drewnianej łyżki, by równomiernie się zapiekała. Do gorącej granoli dodać czekoladę, przemieszać dokładnie, aż czekolada oblepi granolę i pozostawić na blasze do całkowitego ostudzenia (ok. 45 min). Po tym czasie przesypać do szczelnego słoika lub pojemnika. Podawać z jogurtem lub mlekiem roślinnym.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ