15.2.2016 bezglutenowe crumble deser śniadanie
Gruszkowo - jabłkowe crumble
Walentynki już za nami, jednak to nie znaczy, że mamy zapomnieć o romantycznych chwilach spędzonych we dwoje. Wręcz przeciwnie, każdy dzień w roku powinien być Dniem Zakochanych. Musimy dbać o swoją miłość, dlatego nie powinniśmy zapominać o afrodyzjakach w zwykłych, codziennych posiłkach. Dziś proponuję Wam pomysł na pyszny, aromatyczny deser, czyli gruszkowo – jabłkowe crumble. Niby nic nadzwyczajnego – pokrojone owoce i kruszonka, jednak tajemnica smaku tej potrawy tkwi w afrodyzjakach. Dużo cynamonu, szczypta goździków, kardamonu, imbiru, rozmarynu i oleju kokosowego nadadzą naszym crumble niepowtarzalnego smaku i miłosnego czaru.
Składniki (2 porcje):
- 1 duża, dojrzała gruszka,
- 1 średnie jabłko,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego,
- cynamon (według uznania),
- 1 łyżeczka miodu/ksylitolu,
- szczypta kardamonu,
- szczypta goździków,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- ½ łyżeczki startego, świeżego imbiru,
- domowa czekolada – 2 kostki (przepis znajdziecie tutaj).
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukać i ugotować w małej ilości wody. Wystudzić. Dodać łyżkę wiórków kokosowych i olej kokosowy, goździki, miód/ksylitom i dokładnie zblendować. Jabłko i gruszkę pokroić na drobną kostkę, podgrzać w rondelku, dodać cynamon, starty imbir, kardamon, rozmaryn, dokładnie wymieszać. Owoce włożyć do kokilki, przykryć dokładnie kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut (do czasu aż kruszonka się zarumieni). Podawać z łyżką jogurtu naturalnego i czekoladą domową. SMACZNEGO!
Brak komentarzy