26.9.2020 deser marchewkowe muffinki muffiny
Marchewkowo - orzechowe muffiny
Pyszne i zdrowe 🙂 Świetnie sprawdzą się jako II śniadanie lub zdrowy podwieczorek ;P
Zapraszam do przepisu 🙂
Składniki na 12 sztuk:
- 200 g marchewki,
- 50 g masła klarowanego,
- 150 ml mleka owsianego (można użyć krowiego),
- 2 jaja,
- 150 g ksylitolu,
- 20 g soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 50 g orzechów laskowych,
- 230 g mąki owsianej.
Sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Orzechy zmiksować na mąkę. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy na muffiny. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego 😉
Brak komentarzy