1.11.2015 deser Dynia muffiny przekąska
Muffinki dyniowe
Witam Was serdecznie!
Od tygodnia mamy prawdziwą „złotą jesień”. W jeden z tych pięknych, nasycony kolorami dni naszła mnie ochota na muffiny z dyni.
Muffiny zrobiłam w dwóch odmianach: z powidłami śliwkowymi i z musem jabłkowym. Były naprawdę smaczne, polecam!
Składniki (16 babeczek):
MASA:
- dyniowe puree – 400 g
- mąka pszenna razowa – 100 g
- mąka pszenna zwykła – 50 g
- mąka krupczatka – 20 g
- cukier trzcinowy – 30 g
- cukier waniliowy – 5 g
- olej kokosowy – 1 łyżka
- jajka – 2 sztuki
- cynamon – 1 łyżeczka
- kakao – 1 łyżeczka
- sól himalajska – szczypta
NADZIENIE:
- powidła śliwkowe – 10 g
- mus jabłkowy (domowy) – 12 g
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Gotować na parze do czasu aż dynia będzie miękka. Ugotowaną i ostudzoną dynię zblendować na puree (ewentualnie rozgnieść dokładnie widelcem). W misce wymieszać suche składniki: trzy rodzaje mąki, cukier, cynamon, kakao i sól. Dodać jajka, olej i dyniowe puree. Dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do silikonowych foremek, wyrównać. Na środek dodać łyżeczkę powideł/musu jabłkowego. Przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec w 180oC przez około 30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
SMACZNEGO! 🙂
Brak komentarzy