Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

17.1.2021 cieciorka kolacja pieczone bataty

Pieczone bataty z szynką parmeńską i pieczoną cieciorką

Jedna z moich ulubionych propozycji na kolację, chociaż na śniadanie też się sprawdza😊😊

Składniki na 1 porcję:

👉 1 batat,
👉 1 – 2 plastry szynki parmeńskiej,
👉 3 łyżki ugotowanej lub konserwowej cieciorki,
👉 rukola,
👉 przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie,
👉 ząbek czosnku,
👉 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania🍽️:

Batata wyszorować, przekroić na pół, przyprawić i polać łyżką oliwy. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z przyprawami i łyżką oliwy. Do marynaty wrzucić cieciorkę i dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem ułożyć połówki batatów, a obok cieciorkę . Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 – 30 minut (do czasu aż bataty będą miękkie). Następnie baraty wyłożyć na talerz, dodać poszarpaną szynkę i upieczoną cieciorkę. Ozdobić rukolą/ roszponką lub bazylią.

Gotowe🙃

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ