9.4.2020 czekolada ferrero pralinki praliny
Praliny a la Ferrero Rocher
Ferrero Rocher – pyszny, czekoladowo – orzechowy deser, któremu ciężko się oprzeć. Poniżej prezentuję Wam przepis na zdecydowanie zdrowszą wersję tych pralinek. Czekoladowo – daktylowe nadzienie z posypką z orzechów laskowych bardzo przypominają oryginał. Zapraszam do przepisu 🙂
Wartość odżywcza:
Energia: 70 kcal; białko: 1,3 g; tłuszcz: 3,8 g; węglowodany: 8,3 g; błonnik: 1,3 g
Składniki (na 24 sztuki):
- 200 g daktyli,
- 4 garście prażonych orzechów laskowych,
- 40 g masła orzechowego (u mnie z prażonych orzechów laskowych),
- 40 g czekolady gorzkiej 70% kakao,
- 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć wodą na minimum 30 minut. Orzechy zmielić za pomocą malaksera (zostawić 1/4 na obtoczenie pralin), podobnie rozdrobnić gorzką czekoladę. W blenderze połączyć odsączone daktyle, rozdrobnioną czekoladę, masło orzechowe, kakao i orzechy, całość zmiksować na gładką masę. Z masy uformować kuleczki, każdą obtoczyć rozdrobnionymi orzechami. Tak przygotowane trufle włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy