14.2.2021 ciastka deser ptysie
Ptysie z chrupiącą skórką
Wczoraj zaszalałam i do 1:00 w nocy piekłam słodkości na walentynki🙈🙉
Mężulek jest zachwycony, więc było warto❤️
Zażyczył sobie tiramisu, natomiast ptysie były niespodzianką i okazały się prawdziwym hitem.
Polecam, bo są przepyszne😍
Warstwa chrupiąca:
👉100g masła klarowanego
👉120g mąki orkiszowej jasnej
👉70 g ksylitolu
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj, a następnie zagnieć. Przełóż ciasto na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na grubość około 0,5cm. Wstaw do zamrażarki na 10 min
CIASTO PARZONE
👉125 ml mleka (u mnie owsiane)
👉125 ml wody
👉100g masła klarowanego
👉szczypta soli
👉1 łyżka ksylitolu
👉100 g mąki orkiszowej jasnej,
👉60 g mąki owsianej
👉4 jajka
KREM:
👉 750 g mascarpone
👉 150 g jogurtu naturalnego
👉 5 łyżek ksylitolu.
Przygotowanie:
W garnku umieść wodę, mleko, masło, sól i ksylitol, doprowadź do wrzenia i dokładnie wymieszaj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj mąkę i energicznie mieszaj najlepiej za pomocą drewnianej łyżki, do czasu aż powstanie gładka, błyszcząca klucha. Odstaw ciasto do wystudzenia na 10-15 min. Następnie zmiksuj masę z jajkami, dodając po jednym. Masa powinna być gładka. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Do szprycy przełóż ciasto i wyciskaj niewielkie porcje w kształcie stożka, zachowując odstępy (ciasto mocno urośnie). Ze schłodzonego w zamrażarce ciasta wytnij dyski o średnicy podobnej lub delikatnie większej niż nałożone porcje ciasta. Każdą porcję ciasta przykryj dyskiem i delikatnie dociśnij. Piecz ptysie przez 15 min w 200*C następnie zmniejsz temp do 180*C i piecz kolejne 20-25 min. Powinny być delikatnie rumiane. Pozostaw do wystudzenia w wyłączonym piekarniku.
Wystudzone ptysie nadziewaj kremem otrzymanym z połączenia mascarpone, jogurtu i ksylitolu. Do środka dodaj borówki i maliny lub inne ulubione owoce.
Smacznego 💕😊
Brak komentarzy