Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

31.12.2015 deser ferrero przekąska rafaello trufle

Pyszne sylwestrowe trufle

I stało się, po świętach przyszedł czas na Sylwester. Z tej okazji życzę Wam wspaniałej zabawy, zdrowych smakołyków na stole i dużo pomyślności w Nowym 2016 Roku!

Dziś, w ten wyjątkowy dzień – w końcu ostatni w tym roku, proponuję Wam jako pyszny smakołyk podczas sylwestrowej kolacji – trufle.

Sycące, pachnące i bardzo smaczne 😉 Aby nie było nudno, podaję trufle na 3 smaki. Zapraszam!

Rafaello:

  • twarożek naturalny (u mnie President) – 100 g,
  • wiórki kokosowe – 3 łyżki,
  • blanszowane migdały – mała garść,
  • białko o smaku wanilii – 1 łyżka,
  • stevia – opcjonalnie.

Przygotowanie:

Migdały posiekać. Dodać do reszty składników, zmiksować na gładką masę. Uzyskaną masę włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, uformować kuleczki i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Orzechowe trufle:

  • orzechy laskowe/brazylijskie/nerkowce – garść
  • masło orzechowe – 1 łyżka
  • twarożek – 100 g
  • białko o smaku ciasteczkowym/czekoladowym – 1 łyżka
  • stevia – opcjonalnie

Przygotowanie:

Orzechy posiekać, część zostawić do obsypania. Dodać do pozostałych składników, zmiksować na gładką masę. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, uformować kuleczki i obtoczyć w posiekanych orzechach.

Ferrero:

  • daktyle suszone – 6 sztuk
  • żurawina suszona – 2 łyżki
  • słonecznik – 1 łyżka
  • orzechy laskowe/brazylijskie/nerkowce – garść
  • kakao – 2 łyżki
  • białko o smaku miasteczkowym – 1 łyżka
  • stevia – opcjonalnie

Przygotowanie:

Daktyle moczyć w wodzie przez 1 godzinę. Żurawinę sparzyć wodą. Orzechy posiekać, część (1/3) pozostawić do obtoczenia. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać wodę pozostałą z moczenia daktyli. Masę włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, uformować kuleczki i obtoczyć w posiekanych orzechach.

Gotowe!

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ