Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

18.7.2020 ciasto deser mąka owsiana mascarpone podwieczorek tarta Truskawki

Tarta z truskawkami i mascarpone

Pyszne i sycące ciasto owsiano – orkiszowe z nadzieniem jogurtowym z mascarpone. Zdrowsza wersja tradycyjnej tarty z cukrem.

Składniki odżywcze 1 kawałka:

Energia 373 kcal; białko 6,8 g; tłuszcz 31,5 g; węglowodany 21,7 g; błonnik 1,4 g

Składniki na formę o średnicy 22 cm (ok. 10 kawałków):

CIASTO:

  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 100 g płatków owsianych górskich,
  • 15 g ksylitolu,
  • 70 g masła klarowanego,

NADZIENIE:

  • 2 opakowania sera mascarpone 500 g,
  • 1 kubek jogurtu naturalnego,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • truskawki – 1 szklanka.

Przygotowanie:

Płatki zmiksować na mąkę. Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, formę wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C (bez termoobiegu). Gotowe ciasto odłożyć do ostudzenia.

Składniki na nadzienie dokładnie wymieszać, wyłożyć nim upieczone i ostudzone ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki.Na wierzchu wyłożyć kawałki truskawek.

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ