7.3.2022
Pieczone chruściki
Na dobry początek tygodnia mam dla Was przepis na pyszne pieczone faworki z mojego e-booka „Zdrowe słodkości”😁👇
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 100 g mąki orkiszowej białej,
- 60 g mąki owsianej,
- 3 łyżki jogurtu greckiego gęstego,
- 2 żółtka,
- 4 krople ekstraktu Funky Flavors (opcjonalnie),
- 1 łyżka masła klarowanego,
- szczypta soli himalajskiej,
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu.
Przygotowanie:
Do miski przesiej obie mąki. Dodaj żółtka, masło, jogurt i szczyptę soli. Zagnieć jednolite ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnij ciasto i ubijaj wałkiem przez 2 – 3 minuty (w celu napowietrzenia ciasta). Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek. Potnij ciasto na paski, zrób nacięcie na środku każdego paska i przełóż końcówkę przez otwór, aby uzyskać kształt faworka. Faworki ułóż na papierze natłuszczonym niewielką ilością masła klarowanego. Piecz przez 10 – 15 minut w 170 stopniach C (góra – dół). Ostudź i posyp zmielonym ksylitolem lub erytrytolem.
Smacznego! 😉
Więcej pyszny przepisów znajdziesz w e-booku „Zdrowe słodkości” (klik)
Brak komentarzy