Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Artykuł

Zdjęcie w nagłówku artykułu

8.3.2022 siemię lniane

Dlaczego warto jeść siemię lniane?

Praktycznie każdy je zna, ale nie każdy stosuje. Większości z nas kojarzy się z niesmacznym żelikiem, który trzeba szybko przełknąć.

Dlaczego warto jeść siemię lniane?

Siemię lniane to kolejny przykład super żywności, który warto włączyć do diety. Poniżej kilka argumentów ZA spożywaniem tego produktu:

  • jest dobrym źródłem nierozpuszczalnego błonnika (czyszczącego nasze jelita niczym miotła) oraz frakcji rozpuszczalnej (sprzyjającej usuwaniu cholesterolu z kałem),
  • zawiera lignany mające działanie antyoksydacyjne oraz będące fitoestrogenami (tzw. estrogenami roślinnymi).
  • w 35 – 40% składa się z tłuszczu i tanowi jedno z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów omega – 3 w postaci kwasu alfa – linolenowego (ALA),
  • dostarcza wysokiej jakości białka,
  • znajdziemy w nim potas, magnez, żelazo, mangan i cynk oraz małą ilość sodu, a także witaminy z grupy B i witaminę K.

Siemię lniane może być wykorzystane z powodzeniem w:

  • profilaktyce chorób układu krążenia (szczególnie u osób z zaburzeniami gospodarki lipidowej oraz z nadciśnieniem tętniczym),
  • redukcji masy ciała (jako składnik zbilansowanej diety odchudzającej),
  • u osób z insulinoopornością i w profilaktyce oraz leczeniu cukrzycy typu 2,
  • zmniejszeniu ryzyka nowotworów,
  • wyeliminowaniu zaparć (przyjmując siemię lniane należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu),
  • łagodzeniu objawów menopauzy i osteoporozy.

Warto wybierać siemię w ziarnach, nieodtłuszczone i mielić na świeżo, bezpośrednio przed zastosowaniem.

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ