8.2.2018 ciasto kasza jaglana kokos rafaello
Rafaello
Mamy Tłusty Czwartek! W dniu tym zajadamy się pączkami lub faworkami, u mnie oczywiście bez pączka się nie obejdzie, ale mam również smaczną propozycję na ten dzień. Nie są to pączki ani faworki, ale myślę, że uwielbiane przez większość z Was ciasto rafaello.
Przepis zaczerpnęłam od Zdrowa Vege Kuchnia. Zachwyciłam się wyglądem ciasta i postanowiłam wypróbować przepis. Dodatkowo wzbogaciłam spód ciasta w zmielone migdały – I love it! Ciasto wyszło pyszne, nie aż tak słodkie jak tradycyjna wersja, ale to wszystko kwestia indywidualna, można dodać więcej miodu.
Pamiętajcie tylko, żeby dobrze opłukać kaszę jaglaną w przeciwnym razie może być gorzka.
Zapraszam do przepisu 🙂
Potrzebujemy keksówki o rozmiarach 13 x 21 cm
Składniki:
KREM:
- 1 ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
2 ½ szklanki mleka ( u mnie kokosowe niesłodzone), - 3 łyżki miodu,
- śmietanka z mleczka kokosowego (porządnie schłodzonego),
SPÓD:
- ½ szklanki masła orzechowego (może być migdałowe),
¾ szklanki wiórków kokosowych, - 1 szklanka płatków owsianych,
- zmielone migdały (garść).
- miód.
Przygotowanie:
Płatki, wiórki, zmielone migdały i masło orzechowe wymieszać w misce, dodać miód (w razie potrzeby można dodać trochę wody, by masa lepiej się kleiła). Gdy masa zrobi się kleista i zwarta należy przełożyć ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając palcami, następnie przykryć papierem i włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Następnie przygotować krem. Kaszę należy dobrze opłukać wodą. Gotować w mleku, dodać do niej mleko kokosowe i miód. Gotową masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód. Ciasto posypać wiórkami kokosowym i odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Gotowe!
Brak komentarzy