Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

9.12.2017 boczek mozzarella tarta

Tarta prowansalska z boczkiem i mozzarellą

Tarta prowansalska z boczkiem to pomysł na niebanalne, pyszne danie. Sprawdzi się zarówno na obiad jak i uroczystą kolację. Ponadto zachwyci swoim wyglądem, zapachem i smakiem 🙂

Składniki (na 4 – 6 porcji):

SPÓD:

  • 150 g mąki orkiszowej,
  • 100 g mąki gryczanej,
  • 125 g masła (może być klarowane),
  • 10 g wody,
  • 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego.

NADZIENIE:

  • 1 łyżka mleka kokosowego w stanie stałym,
  • 1 jajko,
  • sól himalajska,
  • 1 łyżeczka musztardy (np. dijon),
  • ½ bakłażana,
  • 1 cukinia,
  • 4 podłużne plastry boczku,
  • 3 plastry sera mozzarella,
  • 1 duża marchew,
  • kawałek parmezanu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Do malaksera wsypać mąkę, dodać kawałki masła, wodę, sól, jajko, zioła prowansalskie i pieprz, całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę i w papierze włożyć do lodówki na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stp. C, formę (Ø 25 cm) do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić. Schłodzonym ciastem dokładnie i równomiernie wylepić dno i brzegi formy, następnie ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i przykryć czymś cięższym (np. nasionami roślin strączkowych lub spodem od okrągłej formy na ciasto). Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (góra – dół) i piec 10 min. Następnie usunąć papier i piec kolejne 10 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Mleczko kokosowe, musztardę, jajko i sól wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego sosu. Wszystkie warzywa umyć. Marchewkę najpierw obrać. Następnie wszystkie warzywa pokroić w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paski warzyw włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 2 min. Wyłożyć, odcedzić i ostudzić. Ciasto wyciągnąć z pieca, posmarować obficie sosem, oprószyć startym parmezanem i układać paski boczku, warzyw i mozzarelli jak spiralę, zaczynając od środka. Tak przygotowaną tartę włożyć do piekarnika i piec 30 – 35 min.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ