9.12.2017 boczek mozzarella tarta
Tarta prowansalska z boczkiem i mozzarellą
Tarta prowansalska z boczkiem to pomysł na niebanalne, pyszne danie. Sprawdzi się zarówno na obiad jak i uroczystą kolację. Ponadto zachwyci swoim wyglądem, zapachem i smakiem 🙂
Składniki (na 4 – 6 porcji):
SPÓD:
- 150 g mąki orkiszowej,
- 100 g mąki gryczanej,
- 125 g masła (może być klarowane),
- 10 g wody,
- 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego.
NADZIENIE:
- 1 łyżka mleka kokosowego w stanie stałym,
- 1 jajko,
- sól himalajska,
- 1 łyżeczka musztardy (np. dijon),
- ½ bakłażana,
- 1 cukinia,
- 4 podłużne plastry boczku,
- 3 plastry sera mozzarella,
- 1 duża marchew,
- kawałek parmezanu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Do malaksera wsypać mąkę, dodać kawałki masła, wodę, sól, jajko, zioła prowansalskie i pieprz, całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę i w papierze włożyć do lodówki na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stp. C, formę (Ø 25 cm) do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić. Schłodzonym ciastem dokładnie i równomiernie wylepić dno i brzegi formy, następnie ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i przykryć czymś cięższym (np. nasionami roślin strączkowych lub spodem od okrągłej formy na ciasto). Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (góra – dół) i piec 10 min. Następnie usunąć papier i piec kolejne 10 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Mleczko kokosowe, musztardę, jajko i sól wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego sosu. Wszystkie warzywa umyć. Marchewkę najpierw obrać. Następnie wszystkie warzywa pokroić w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paski warzyw włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 2 min. Wyłożyć, odcedzić i ostudzić. Ciasto wyciągnąć z pieca, posmarować obficie sosem, oprószyć startym parmezanem i układać paski boczku, warzyw i mozzarelli jak spiralę, zaczynając od środka. Tak przygotowaną tartę włożyć do piekarnika i piec 30 – 35 min.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy