12.6.2017 ciasto deser tarta Truskawki
Tarta z truskawkami
Truskawki – czy jest ktoś kto ich nie lubi? Ja przynajmniej nikogo takiego nie znam. Sezon na truskawki trwa, więc trzeba z nich korzystać. Postanowiłam spróbować swoich kulinarnych sił w przygotowaniu tarty z truskawkami.
W tym przepisie pozwoliłam sobie na małe szaleństwo, ser mascarpone. Oczywiście, zamiast niego można użyć mleczka kokosowego.
Składniki:
SPÓD:
- 150 g oleju kokosowego nierafinowanego (może być masło),
- ½ szklanki namoczonych daktyli,
- ¾ szklanki mąki kokosowej,
- ½ szklanki mąki kasztanowej,
- 2 jaja wiejskie.
KREM:
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie),
- truskawki (do dekoracji).
Przygotowanie:
Składniki ciasta włożyć do misy malaksera i wymieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Naczynie na tartę (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem lub olejem kokosowym. Formę na tartę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na ok. 20 min. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ciasto z lodówki włożyć do piekarnika i piec ok. 20-25 minut lub do czasu aż się zarumieni. Odstawić do ostygnięcia.
Składniki na krem połączyć i dokładnie wymieszać.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Kawałkami truskawek wyłożyć środek tarty, zaczynając od brzegu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy