15.6.2016 amarantus deser śniadanie
Amarantusowa przekąska
Wracamy po długiej przerwie!
Dziś proponuję Wam pyszną, cieszącą oko i podniebienie przekąskę na bazie amarantusa. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako deser czy śniadanie.
Na początku kilka słów o samym amarantusie:
- nazywany zbożem XXI wieku jest produktem naturalnie BEZGLUTENOWYM. Dzięki czemu powinien zawitać w kuchni każdego człowieka, w szczególności u osób chorych na celiakię lub nietolerujących glutenu.
- jest bogatym źródłem łatwoprzyswajalnego białka. Zawiera komplet aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nasz organizm nie potrafi syntetyzować, dlatego musimy dostarczać je z pożywieniem. Są to: lizyna, tryptofan i metionina. Amarantus stanowiąc świetne źródło białka, powinien znaleźć się w naszym jadłospisie, szczególnie u wegetarian, sportowców i rekonwalescentów,
- nasiona amarantus, zwanego też szarłatem charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=35). Zawierają węglowodany złożone, które stopniowo podnoszą poziom glukozy we krwi, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób chorych na cukrzycę.
- nasiona szarłatu są dobrym źródłem łatwo-przyswajalnego wapnia – polecany dla osób chorych na celiakię lub skazę białkową.
amarantus jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ze szczególnym uwzględnieniem kwasów GLA – niezbędnych w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz funkcjonowaniu układu krążenia, - stanowi bogactwo witamin z grupy B – polecany w zaburzeniach układu nerwowego,
- zawiera dużą ilość błonnika – usprawnia funkcjonowanie jelit. amarantus zawiera skwalen – związek o właściwościach przeciwutleniających i odtruwających. Skwalen wymiata z organizmu wolne rodniki, opóźnia proces starzenia.
Jak widać amarantus to prawdziwa bomba odżywcza w związku z tym stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień.
Amarantusowa przekąska – 1 porcja:
- 4 łyżki amarantusa,
- ¼ awokado (35 g),
- 6 truskawek (50 g),
- 1 łyżka wiórek kokosowych (6 g),
- ½ porcja białka (15 g),
- 6 łyżek jogurtu L+ (lub kupnego dobrej jakości).
Przygotowanie:
Owoce umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jogurt połączyć z odżywką białkową. Amarantus ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ugotowane nasiona szarłatu wyłożyć do kielicha/miseczki. Następnie warstwami układać – jogurt – owoce – jogurt. Ostatnią warstwę ozdobić kawałkami truskawek, całość oprószyć wiórkami kokosowymi.
Gotowe 🙂
Brak komentarzy