31.12.2015 deser ferrero przekąska rafaello trufle
Pyszne sylwestrowe trufle
I stało się, po świętach przyszedł czas na Sylwester. Z tej okazji życzę Wam wspaniałej zabawy, zdrowych smakołyków na stole i dużo pomyślności w Nowym 2016 Roku!
Dziś, w ten wyjątkowy dzień – w końcu ostatni w tym roku, proponuję Wam jako pyszny smakołyk podczas sylwestrowej kolacji – trufle.
Sycące, pachnące i bardzo smaczne 😉 Aby nie było nudno, podaję trufle na 3 smaki. Zapraszam!
Rafaello:
- twarożek naturalny (u mnie President) – 100 g,
- wiórki kokosowe – 3 łyżki,
- blanszowane migdały – mała garść,
- białko o smaku wanilii – 1 łyżka,
- stevia – opcjonalnie.
Przygotowanie:
Migdały posiekać. Dodać do reszty składników, zmiksować na gładką masę. Uzyskaną masę włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, uformować kuleczki i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Orzechowe trufle:
- orzechy laskowe/brazylijskie/nerkowce – garść
- masło orzechowe – 1 łyżka
- twarożek – 100 g
- białko o smaku ciasteczkowym/czekoladowym – 1 łyżka
- stevia – opcjonalnie
Przygotowanie:
Orzechy posiekać, część zostawić do obsypania. Dodać do pozostałych składników, zmiksować na gładką masę. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, uformować kuleczki i obtoczyć w posiekanych orzechach.
Ferrero:
- daktyle suszone – 6 sztuk
- żurawina suszona – 2 łyżki
- słonecznik – 1 łyżka
- orzechy laskowe/brazylijskie/nerkowce – garść
- kakao – 2 łyżki
- białko o smaku miasteczkowym – 1 łyżka
- stevia – opcjonalnie
Przygotowanie:
Daktyle moczyć w wodzie przez 1 godzinę. Żurawinę sparzyć wodą. Orzechy posiekać, część (1/3) pozostawić do obtoczenia. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać wodę pozostałą z moczenia daktyli. Masę włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, uformować kuleczki i obtoczyć w posiekanych orzechach.
Gotowe!
Brak komentarzy