18.12.2015 bezglutenowe ciasto czekolada deser
Ciasto mocno czekoladowe z polewą
Mamy okres jesienno – zimowy, który może być zarzewiem obniżenia samopoczucia. W efekcie jesteśmy smutni, zmarnowani. Z kolei, życie w ciągłym biegu sprzyja napadom na lodówkę po powrocie z pracy, w celu zdobycia szybkiego źródła energii, często w postaci pustych kalorii. Kobiety w okresie PMS ciągle poszukują czegoś słodkiego dla ukojenia nerwów. Również w sytuacji, gdy wpadnie do nas koleżanka z wizytą, zgodnie z szeroko pojętą polską gościnnością, należałoby ją czymś poczęstować.
Tak, węglowodany proste w postaci słodyczy często są dla nas pokusą. Niosą za sobą przyjemność, poczucie bezpieczeństwa (smak słodki często kojarzony jest z okresem dzieciństwa) oraz są źródłem endorfin, czyli spełniają funkcję pocieszyciela. Kupne łakocie niosą jednak ze sobą ryzyko spożywania wielu niepotrzebnych i co najważniejsze, niekorzystnych składników, jak na przykład: tłuszcze trans, duża ilość cukrów prostych, konserwantów, barwników, zapychaczy, spulchniaczy i wiele, wiele innych. W efekcie nasz organizm przeżywa szok, gdyż musi poradzić sobie w strawieniu i wydaleniu tych składników, dotąd często mu nieznanych.
Dziś proponuję Wam możliwość zdrowszej wersji ogólnie lubianego deseru jakim jest ciasto czekoladowe. Kto nie lubi czekolady? Oj, nie ma Was zbyt wielu 🙂
Nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności.
Zaczynamy!
Składniki:
CIASTO:
- 2 jaja,
- 1 dojrzały, średni banan,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 5 kasztanów jadalnych,
- 5 łyżek kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka białka (u mnie smak czekoladowy)
- 4 daktyle,
- 3 łyżki mleczka kokosowego.
PRZYGOTOWANIE
Kasztany ugotować i obrać. Olej kokosowy, miód i jaja zmiksować. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na formę, wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec około 40 min.
POLEWA:
- 1 dojrzałe awokado,
- mała garść orzechów laskowych,
- 2 łyżki kakao,
- 4 daktyle
- 1 dojrzały banan.
Przygotowanie:
Daktyle zalać letnią wodą, pozostawić na 15 min. Banana i awokado pokroić, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Gdy konsystencja będzie zbyt gęsta, dodać wodę z namoczonych daktyli. Opcjonalnie dosłodzić stewią/ksylitolem i gotowe.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy