14.2.2020 adzuki czekolada deser fasola trufle walentynki
Czekoladowe trufle z fasoli adzuki
Dziś obchodzimy Dzień Świętego Walentego, czyli Dzień Zakochanych 🙂 Z tej okazji przygotowałam dla Was coś wyjątkowego – fasolowe trufle i to nie z byle jakiej fasolki, tylko szanowanej w Medycynie Chińskiej fasoli adzuki 🙂 Walentynki kojarzą mi się z kwiatami, mam tu na myśli głównie czerwone róże oraz z czekoladą (w końcu to znany afrodyzjak). Trufle z fasoli adzuki są świetną alternatywą dla tradycyjnych pralin, poza tym mają wiele właściwości prozdrowotnych. Przygotowanie jest proste i szybkie, wystarczy dobrze namoczyć i ugotować fasolę.
Fasola adzuki
Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające i ochronne na wątrobę. Ponadto, wspomaga funkcje nerek i pęcherza moczowego, dzięki czemu usuwa nadmiar wody z organizmu i przeciwdziała powstawaniu obrzęków, reguluje poziom cholesterolu, przyspiesza przemianę materii ułatwiając odchudzanie, wspomaga laktację. Jest pomocna w leczeniu nadciśnienia i chorób układu sercowo – naczyniowego. Podsumowując, fasola adzuki to samo zdrowie dla serca 😉
Wartość odżywcza (1 trufla):
Energia 67 kcal; białko 2 g; tłuszcz 1,2 g; węglowodany 13 g; błonnik 2,4 g
Składniki (ok. 19 trufli):
- 3 filiżanki ugotowanej fasoli adzuki (300 g),
- 200 g namoczonych daktyli,
- 3 łyżki poppingu z nasion amarantusa,
- 2 łyżki kakao,
- łyżka masła orzechowego.
Przygotowanie:
Fasolę zalać wodą i moczyć przez kilka godzin (można pozostawić na całą noc). Daktyle zalać wodą i pozostawić minimum na 1 godzinę, odcedzić. Namoczoną fasolę dokładnie opłukać i gotować w świeżej, wrzącej wodzie do miękkości. Wszystkie składniki połączyć (można dodać więcej ekspandowanych nasion amarantusa, żeby trufle były bardziej zwarte), zmiksować na gładko. Z uzyskanej masy uformować kuleczki, wstawić do lodówki na godzinę. Gotowe trufle obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych lub sezamie.
Smacznego!
Bibliografia
- Itoh T, Itoh Y, Mizutani M, Fujishiro K, Furuichi Y, Komiya T, Hibasami H. A hot water extract of adzuki (Vigna angularis) induces apoptosis in cultured human stomach cancer cells. J Jpn Soc Food Sci. 2002;49:39–344. doi: 10.3136/nskkk.49.339.
- Itoh T, Itoh Y, Hibasami H, Katsuzaki H, Imai K, Furuichi Y, Komiya T. Isolation of a substance inducing apoptosis of cultured human gastric cancer cells from a hot-water extract of adzuki bean (Vigna angularis) J Jpn Soc Nutr Food Sci. 2005;58:281–287. doi: 10.4327/jsnfs.58.281.
- Itoh T, Kita N, Kurokawa Y, Kobayashi M, Horio F, Furuichi Y. Suppressive effect of a hot water extract of adzuki beans (Vigna angularis) on hyperglycemia after sucrose loading in mice and diabetic rats. Biosci Biotechnol Biochem. 2004;68:421–2426. doi: 10.1271/bbb.68.2421.
- Itoh T, Furuichi Y. Lowering serum cholesterol level by feeding a 40% ethanol-eluted fraction from HP-20 resin treated with hot water extract of adzuki beans (Vigna angularis) to rats fed a high-fat cholesterol diet. Nutrition. 2009;25:318–321. doi: 10.1016/j.nut.2008.08.011.
- Han KH, Fukushima M, Ohba K, Shimada K, Sekikawa M, Chiji H, Lee CH, Nakano M. Hepatoprotective effects of the water extract from adzuki bean hulls on acetaminophen-induced damage in rat liver. J Nutr Sci Vitaminol. 2004;50:380–383. doi: 10.3177/jnsv.50.380.
- Shigenori niSHi, Yusuke Saito, Chihiro Souma , Jun Kato , Hiroshi KoaZe, Kazunori Hironaka1,2 and Michiyuki Kojima. Suppression of Serum Cholesterol Levels in Mice by Adzuki Bean Polyphenols. Food Sci. Technol. Res., 14 (2), 217 – 220, 2008.
Brak komentarzy