Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

9.4.2020 czekolada ferrero pralinki praliny

Praliny a la Ferrero Rocher

Ferrero Rocher – pyszny, czekoladowo – orzechowy deser, któremu ciężko się oprzeć. Poniżej prezentuję Wam przepis na zdecydowanie zdrowszą wersję tych pralinek. Czekoladowo – daktylowe  nadzienie z posypką z orzechów laskowych bardzo przypominają oryginał. Zapraszam do przepisu 🙂

Wartość odżywcza:

Energia: 70 kcal; białko: 1,3 g; tłuszcz: 3,8 g; węglowodany: 8,3 g; błonnik: 1,3 g

Składniki (na 24 sztuki):

  • 200 g daktyli,
  • 4 garście prażonych orzechów laskowych,
  • 40 g masła orzechowego (u mnie z prażonych orzechów laskowych),
  • 40 g czekolady gorzkiej 70% kakao,
  • 2 łyżki kakao.

Przygotowanie:

Daktyle namoczyć wodą na minimum 30 minut. Orzechy zmielić za pomocą malaksera (zostawić 1/4 na obtoczenie pralin), podobnie rozdrobnić gorzką czekoladę. W blenderze połączyć odsączone daktyle, rozdrobnioną czekoladę, masło orzechowe, kakao i orzechy, całość zmiksować na gładką masę.  Z masy uformować kuleczki, każdą obtoczyć rozdrobnionymi orzechami. Tak przygotowane trufle włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ