29.4.2020 kurczak kurczak w panierce obiad przystawka stripsy
Domowe stripsy
Domowe stripsy w panierce z płatków kukurydzianych. Soczyste, bez smażenia.
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka/ indyka,
 - 50 g mąki ryżowej,
 - 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane),
 - 1,5 szklanki płatków kukurydzianych bez cukru,
 - 1 jajko,
 - łyżka oliwy z oliwek,
 - sól himalajska, pieprz, chili, papryka słodka, kurkuma.
 
Sos czosnkowy:
- 1 jogurt naturalny,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
 - szczypta pieprzu,
 - kilka kropel oliwy aromatyzowanej.
 
Przygotowanie:
Filety pokrój na kawałki wielkości ok. 3 cm, dopraw. W rękach lub za pomocą blendera rozdrobnij płatki kukurydziane i przesyp do miseczki. Następnie wymieszaj w osobnej miseczce mąkę, jajko i mleko roślinne, dodaj sól, pieprz i obie papryki. Jeżeli masa jest za gęsta dodaj mleko, jeżeli za rzadka – mąki. Kawałki kurczaka/ indyka najpierw zamocz w masie jajecznej, a następnie panieruj w płatkach i wyłóż na wcześniej przygotowaną blaszkę. Na koniec wszystkie kawałki skrop oliwą, posól i do wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20 min. Gotowe stripsy podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!
    
Brak komentarzy