Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

10.5.2020 deser naleśniki owsiane placki podwieczorek śniadanie Truskawki

Naleśniki owsiane z mascarpone i musem truskawkowym

Dziś na śniadanie przygotowałam prawdziwą ucztę dla kubków smakowych – naleśniki z serem mascarpone i sosem truskawkowym. Myślę, ze takie połączenie ma wielu wielbicieli. Naleśniki przygotowałam z uwielbianej przeze mnie mąki owsianej z dodatkiem mąki gryczanej. Placki wyszły świetnie, nie rozpadały się i smakowały praktycznie jak te klasyczne z mąki pszennej. Dlaczego tak lubię korzystać z produktów owsianych? Argumenty zdrowotne znajdziecie tutaj.

Łapcie przepis 🙂

Składniki (na 8 sztuk):

CIASTO NA NALEŚNIKI:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1/4 szklanki kaszy gryczanej białej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • 3 jaja,
  • 1 szklanka mleka (u mnie roślinne – owsiane niesłodzone),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (można zamienić masłem klarowanym).

SOS TRUSKAWKOWY:

  • 1 opakowanie mrożonych truskawek,
  • 1/4 szklanki ksylitolu (można zastąpić innym słodzidłem).

Przygotowanie:

Płatki owsiane wymieszaj z kaszą, zmiksuj za pomocą blendera na mąkę. Dodaj pozostałe składniki,  całość dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię do naleśników wykładaj porcje ciasta, rozprowadź równomiernie i smaż naleśniki.

Rozmrożone truskawki zmiksuj na gładko z ksylitolem.

Gotowe naleśniki posmaruj serkiem mascarpone, polej sosem truskawkowym.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ