Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

25.5.2020 owies owsiana pizza Płatki owsiane spód do pizzy

PIZZA na owsianym spodzie

Bardzo smaczna, zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej pszennej pizzy.

Składniki na 1 placek:

CIASTO:

  • 150 g płatków owsianych górskich (można użyć gotowej mąki owsianej),
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 0,5 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej.

DODATKI:

  • passata pomidorowa + zioła prowansalskie,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • plaster szynki parmeńskiej,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • rukola/ roszponka,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • aromatyzowana oliwa (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiksuj za pomocą blendera na mąkę. Przesiej razem z mąką ziemniaczaną. Dodaj sól. W ciepłej wodzie rozpuść świeże drożdże (w razie potrzeby, gdy ciasto będzie za mało lepie, dodaj więcej ciepłej wody). Dodaj oliwę. Zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto przełóż do plastikowej, szklanej lub ceramicznej miski  lekko natłuszczonej oliwą, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, spryskaj oliwą. Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni C z termoobiegiem.  Gotowe, lekko wyrośnięte ciasto chwilę wyrób ręcznie, przełóż na blaszkę i rozwałkuj na cienki placek od pizzy. Ciasto posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym, dodaj plastry mozzarelli, kawałki szynki parmeńskiej, plastry świeżych pomidorów, suszone pomidory. Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Gotową pizzę udekoruj rukolą i listkami bazylii. Całość posyp startym parmezanem i skrop aromatyzowaną oliwą..

Będziecie zachwyceni smakiem 😉

Gotowe!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ