13.6.2020 ciasto ciasto owsiane deser owies truckawki
Owsiane ciasto z truskawkami
Do tego ciasta miałam trzy podejścia, dwa skończyły się fiaskiem, ale jak to się mówi: „do trzech razy sztuka”.
W ostatnim czasie uparłam się na mąkę owsianą. Powodem mojej fascynacji tą mąką jest jej łatwa dostępność – ja korzystam ze zwykłych płatków owsianych górskich, które mielę za pomocą Thermomixa na mąkę, bardzo korzystna cena – w przypadku płatków owsianych koszt rzędu 2 – 3 złotych za 500 g oraz szeroki zakres zastosowania w kuchni. Z mąki owsianej świetnie wychodzą naleśniki, pancake, ciasta, ciasteczka, spód do pizzy, foccacia itp. Ponadto, w przeciwieństwie do mąki gryczanej, mąka owsiana ma delikatny smak, który jest do zaakceptowania przez moich domowników.
Wracając do ciasta, wyszło dość zbite, w związku z tym jeden kawałek w zupełności zaspokoi Nasz apetyt.
Zawsze zamiast owsianej mąki można zastosować orkiszową (pszenna) lub kasztanową czy gryczaną (bezglutenowe).
Składniki (na blaszkę o średnicy 22 cm):
- 150 g masła klarowanego
- 0,5 szklanki ksylitolu,
- 4 jajka
- szczypta soli himalajskiej,
- 250 g mąki owsianej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (ok 150 g),
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane),
- 500 g świeżych truskawek.
Przygotowanie:
Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na połówki lub ćwiartki, rabarbar obrać pokroić w plasterki. Owoce zasypać szczyptą ksylitolu, wymieszać odstawić na 15 minut.
Wszystkie składniki należy wystawić z lodówki na 1 – 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.
Masło klarowane wymieszać za pomocą malaksera ze szczyptą soli oraz ksylitolu, nadal mieszając dodawać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Do masy dodawać na przemian mąkę i jogurt – miksować na małych obrotach do połączenia składników.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę, wyrównać, na górę ułożyć owoce, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu) ok. 45-55 minut.
Gotowe ciasto można posypać ksylitolem zmiksowanym na puder.
Smacznego!
Brak komentarzy