15.7.2020 deser desery kruszonka owoce leśne owoce zapiekane pod kruszonką
Owoce zapiekane pod kruszonką
Jakie to pyszne! Owoce takie jak borówki, maliny i jeżyny są bogactwem antyoksydantów, dlatego powinniśmy z nich korzystać w sezonie. Proponuję Wam prosty przepis na wspaniały deser ze wspomnianymi owocami w roli głównej 🙂
Składniki na 2 kokilki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- łyżka masła klarowanego,
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- 4 garście owoców: malin, jeżyn, jagód, borówek lub truskawek.
Przygotowanie:
Owoce umyć i osuszyć, przełożyć do kokilek. Płatki owsiane zmielić za pomocą malaksera na mąkę (u mnie za pomocą Thermomixa 1,5 minuty obroty 10). Otrzymaną mąkę wymieszać z masłem i ksylitolem (można zamiast ksylitolu zastosować łyżeczkę miodu). Całość dokładnie zagnieść na kruszonkę. Otrzymaną kruszonkę wyłożyć na owoce. Kokilki włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni C (bez termoobiegu). Piec ok. 15 – 20 minut.
Gotowe 😉
Brak komentarzy