3.8.2020 kolacja naleśniki pietruszka śniadanie
Bazyliowo - pietruszkowe naleśniki z twarożkiem
Pyszne, zielone naleśniki. Z warzywnym twarożkiem smakują wyśmienicie. Nic tylko jeść!
Składniki na 2 porcje:
CIASTO:
- 110 g mąki owsianej,
- 125 mleka (u mnie owsiane, ale można zastosować krowie lub inne),
- 2 jaja,
- 100 ml wody (najlepiej lekko gazowanej),
- łyżka masła klarowanego,
- kilka liści bazylii,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- szczypta soli.
TWAROŻEK:
- 1/2 kostki twarogu półtłustego,
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
- 3 pokrojone w kosteczkę rzodkiewki,
- pęczek posiekanego szczypiorku,
- szczypta soli, pieprzu.
Przygotowanie:
Jaja wbić do miseczki, dodać mleko, wodę, masło klarowane i bazylię z pietruszką. Całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Jeśli w cieście będą grudki należy je zmiksować za pomocą blendera.
Patelnię na naleśniki rozgrzać i wlewać porcje ciasta, smażyć naleśniki z dwóch stron.
Wszystkie składniki na twarożek połączyć i wymieszać. Gotowe naleśniki posmarować pastą. Złożyć w dowolny sposób 😉
SMACZNEGO!
Brak komentarzy