13.8.2020 Hummus kolacja pasta placki podpłomyk podpłomyki suszone pomidory wegetariańskie
Humus z suszonymi pomidorami i podpłomykami
Kto lubi smak suszonych pomidorów to ten przepis z pewnością pokocha. Wyrazisty w smaku humus z delikatnymi podpłomykami to świetny pomysł na śniadanie czy kolację.
Zapraszam do przepisu 😉
Składniki (na 2 porcje):
HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI:
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na kawałeczki,
- 220 g białej ciecierzycy (moczonej kilka godzin lub z puszki), odsączonej z zalewy (zalewę należy zachować),
- 25 g zalewy z ciecierzycy,
- 25 g wody mineralnej,
- 20 g soku wyciśniętego z cytryny,
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 25 g pasty tahini,
- 50 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na kawałki.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę.
PODPŁOMYKI (składniki na 6 sztuk):
- 35 g płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej,
- 250 g wody,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka miodu,
- 50 g oliwy z oliwek,
- 100 g mąki orkiszowej (można zastosować żytnią lub inną),
- 160 g mąki chlebowej (lub innej),
- 1 łyżeczka soli himalajskiej.
Przygotowanie:
Płatki owsiane za pomocą blendera zmiksować na mąkę. Ciepłą, niegorącą wodę, wymieszać dokładnie z drożdżami. Dodać miód i oliwę z oliwek. Do drożdży dodać mąkę orkiszową i sól. Ciasto pozostawić w misce przez ok. 30 minut do wyrośnięcia. W dalszej kolejności dodać mąkę chlebową i zmielone płatki owsiane. Całość dokładnie wyrabiać. Ciasto powinno być kleiste. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
Z ciasta formować podpłomyki. Na rozgrzanej, suchej patelni podpiekać placki, z każdej strony. Gotowe podpłomyki podawać z humusem 😉
Brak komentarzy