20.8.2020 deser owoce placki placuszki racuchy śniadanie
Placuszki jogurtowe z owocami
Pyszne, delikatne, puszyste placuszki jogurtowe z owocami. Świetny pomysł na śniadanie, II śniadanie czy kolację. Sami się zdziwicie jak szybko znikają z talerzy 😉
Składniki na ok. 12 placuszków:
- 240 g jogurtu naturalnego,
- 2 jaja,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej (ja zmieliłam płatki owsiane na mąkę),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia,
- szczypta soli himalajskiej,
- ulubione owoce 🙂
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać jogurt, jaja, masło klarowane. Następnie do masy dodać ksylitol, mąkę owsianą (można użyć innej), sodę/ proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Rozgrzać patelnię i nakładać ciasto (po 1 łyżce na każdego placka), zachowując odstępy. Na wierzchu każdego z placków ułożyć owoce. Smażyć ok. 2 – 3 minut i przełożyć na drugą stronę, smażyć ok. 1 minuty.
Gotowe placki podawać z świeżymi owocami lub oprószone ksylitolem zmielonym na puder.
Smacznego!
Brak komentarzy