Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

20.8.2020 deser owoce placki placuszki racuchy śniadanie

Placuszki jogurtowe z owocami

Pyszne, delikatne, puszyste placuszki jogurtowe z owocami. Świetny pomysł na śniadanie, II śniadanie czy kolację. Sami się zdziwicie jak szybko znikają z talerzy 😉

Składniki na ok. 12 placuszków:

  • 240 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej (ja zmieliłam płatki owsiane na mąkę),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • ulubione owoce 🙂

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać jogurt, jaja, masło klarowane. Następnie do masy dodać ksylitol, mąkę owsianą (można użyć innej), sodę/ proszek do pieczenia i szczyptę soli.  Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Rozgrzać patelnię i nakładać ciasto (po 1 łyżce na każdego placka), zachowując odstępy. Na wierzchu każdego z placków ułożyć owoce. Smażyć ok. 2 – 3 minut i przełożyć na drugą stronę, smażyć ok. 1  minuty.

Gotowe placki podawać z świeżymi owocami lub oprószone ksylitolem zmielonym na puder.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ