3.9.2020 brownie ciasto czekoladowe deser domowe ciasto
Owsiane brownie ze śliwkami
Delikatne, proste i szybkie w przygotowaniu czekoladowe brownie w towarzystwie śliwek 😉
Składniki na formę o średnicy 22 cm:
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 70 g masła klarowanego lub oleju kokosowego nierafinowanego,
- 130 g płatki owsiane,
- łyżka kakao naturalnego,
- 70 g ksylitolu,
- 4 jaja,
- 1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
- szczypta soli himalajskiej,
- 4 dojrzałe śliwki.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku rozpuścić czekoladę, dodać masło klarowane/ olej kokosowy. Płatki owsiane zmiksować na mąkę (można użyć po prostu mąki). Mąkę, ksylitol, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sól dodać do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć kawałki śliwek.
Piec ok. 25 – 30 minut (bez termoobiegu).
SMACZNEGO 😉
Brak komentarzy