Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

3.9.2020 brownie ciasto czekoladowe deser domowe ciasto

Owsiane brownie ze śliwkami

Delikatne, proste i szybkie w przygotowaniu czekoladowe brownie w towarzystwie śliwek 😉

Składniki na formę o średnicy 22 cm:

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 70 g masła klarowanego lub oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 130 g płatki owsiane,
  • łyżka kakao naturalnego,
  • 70 g ksylitolu,
  • 4 jaja,
  • 1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 4 dojrzałe śliwki.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W rondelku rozpuścić czekoladę, dodać masło klarowane/ olej kokosowy. Płatki owsiane zmiksować na mąkę (można użyć po prostu mąki). Mąkę, ksylitol, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sól dodać do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć kawałki śliwek.

Piec ok. 25 – 30 minut (bez termoobiegu).

SMACZNEGO 😉

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ