30.9.2020 awokado kolacja krewetki makaron obiad przysstawka
Makaron z krewetkami i awokado
Krewetki i awokado – to musi smakować 😉 Świetny i prosty w przygotowaniu przepis na pyszny makaron. Sprawdzi się na obiad, kolację czy lunch do pracy 😉
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 619 kcal; białko 25,5 g; tłuszcz 25 g; węglowodany 71,5 g;
Przepis na 2 duże porcje:
- 250 g suchego makaronu razowego lub kolorowego,
- 300 g krewetek surowych,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
- 2 szczypty chili.
Sposób przygotowania:
W garnku wstawić wodę, dodać sól doprowadzić do wrzenia.
Dodać makaron, gotować al dente.
Czosnek posiekać drobno, poddusić na oliwie ok. 4 – 5 minut. Dodać krewetki, całość dusić 3 – 4 minuty. Następnie przełożyć do miski z odcedzonym makaronem. Dodać pokrojone w kostkę awokado, sok z cytryny i chili.
Brak komentarzy