28.10.2020 burak burrata cieciorka sałatka
Sałatka z burakiem, burratą i pieczoną ciecierzycą
Burrata, próbowaliście tego sera? Jest pyszny😁 Zawiera w środku śmietankę, która rozpływa się w ustach, do tego burak, awokado i pieczona ciecierzyca😍😍 Mężulek jadł aż mu się uszy trzęsły😉
W sałatkach lubię to, że są proste w przygotowaniu i nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych👩🍳👨🍳 Wystarczy połączyć ulubione składniki lub to, co mamy w lodówce i pyszny posiłek gotowy😊🤤
Łapcie przepis na 2 porcje👇:
- Garść rukoli lub roszponki,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 burak,
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 garście gotowanej lub konserwowej ciecierzycy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego,
- ząbek czosnku,
- przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, słodka papryką, kurkuma.
Sposób przygotowania👨🍳👩🍳:
Buraka obrać, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Ciecierzycę przyprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem przez 15 – 20 minut. Rukolę wyłożyć na talerz, dodać pokrojone awokado, ogórki i plastry ugotowanego / upieczonego buraka i upieczoną ciecierzycę. Całość polać oliwą i octem balsamicznym. Na środek wyłożyć burratę😋😁
Smacznego! 🙃
Brak komentarzy