17.1.2021 jarmuż kolacja makaron obiad Pesto zielone pesto
Makaron z pesto z jarmużu i szynką parmeńską
Lubicie jarmuż? 😉 Jest bardzo wartościowy i dostępny w okresie jesienno – zimowym, dlatego warto z niego korzystać w tym okresie.
Dlaczego warto go spożywać?
👉 obfituje w witaminę C, A, B1, B2, B6, E, foliany i niacynę,
👉 jest źródłem wapnia i potasu,
👉 zawiera kwercetynę i kamferol oraz karotenoidy – silne związki przeciwutleniające,
👉 zawiera sulforafan (zmniejsza stany zapalne, jest aktywatorem proteiny Nrf2 – czynnika witalności i długowieczności, działa zabójczo na bakterię Helicobacter pylori, wykazuje działanie przeciwnowotworowr),
👉 jest źródłem luteiny wykazującej działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, regulujące ciśnienie krwi, zmniejszające ryzyko chorób neurodegeneracyjnych),
👉 zawarte w jarmużu luteina i zeaksantyna chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem,
👉 regularne spożywanie jarmużu reguluje poziom cholesterolu oraz frakcji HDL i LDL,
👉 nie zawiera kwasu szczawiowego.
Przepis na pesto (5 porcji):
👉 100 g jarmużu
👉 50 g orzechów włoskich
👉 50 g parmezanu
👉 1 ząbek czosnku
👉 5 g liści bazylii
👉 150 g oliwy z oliwek
👉 szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
Orzechy zmiksuj na mąkę. Dodaj liście jarmużu, pokrojony parmezan i pozostałe składniki. Całość zmiksuj na gładko.
Pesto połącz z ugotowanym makaronem, dodaj kawałki szynki parmeńskiej. Całość posyp delikatnie podprażonymi nasionami słonecznika
Smacznego 🙂
Brak komentarzy