Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

17.1.2021 kolacja obiad tarta tarta z dynią

Tarta dyniowa z cukinią

Coś konkretniejszego na obiad lub kolację 😉 Uwielbiam tarty, bo są proste w przygotowaniu i zawsze smakują😁 Wystarczy zrobić kruche ciasto, do nadzienia dodać to co mamy w lodówce i voila😊 Pyszny posiłek gotowy😉

Składniki na formę o średnicy 24 cm:

SPÓD:
👉 250 g mąki owsianej
👉 50 g masła klarowanego
👉 75 g jogurtu naturalnego
👉 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
👉 1 jajko

NADZIENIE:
👉 350 g puree z dyni
👉 10 g oliwy z oliwek
👉 Szczypta soli
👉 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
👉 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
👉 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
👉 Szczypta chili
👉1/4 łyżeczki imbiru mielonego
👉 5 g tymianku suszonego
👉 75 g jogurtu naturalnego
👉 2 jaja
👉 1 łyżka startego parmezanu

DEKORACJA:
👉 1 średniej wielkości cukinia
👉 1 plaster szynku parmeńskiej

Sposób przygotowania🍽️:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C bez termoobiegu.
Mąkę, masło, jajko, jogurt, sól połącz i wyrób ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut.
Cukinię pokrój w plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Szynkę parmeńską pokrójw plastry o szerokości 0,5 cm.
Wszystkie składniki na nadzienie połącz i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.
Ciasto wyjmij z lodówki. Przygotuj formę na tartę wyłożoną papierem do pieczenia. Formę wylep starannie ciastem, spód ponakłuwaj widelcem.
Piecz w piekarniku przez 15 minut.
Na wierzch podpieczonej tarty wyłóż wcześniej przygotowane nadzienie. Plastry cukinii i szynki układaj w kształcie róży. Tartę piecz przez 15 do max. 20 minut.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ