Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

24.11.2019 Hummus

Hummus z tahini

Hummus – świetny dodatek do pieczywa, alternatywa dla wędlin i serów. Bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny 🙂 Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 50 g sezamu,
  • 80 g oliwy z oliwek (może być olej słonecznikowy tłoczony na zimno),
  • 400 g ciecierzycy białej,
  • 20 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:

Tahini:

  1. Sezam delikatnie podprażyć na suchej patelni.
  2. Sezam razem z oliwą (ok. 30 g) lub innym olejem roślinnym dokładnie zmiksować za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić.

Hummus:

  1. Ciecierzycę moczyć przez min. na 12 godz., odsączyć i gotować do miękkości we wrzącej wodzie.
  2. Gotową ciecierzycę połączyć z oliwą (50 g), sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pasta tahini. Całość zmiksować na gładko.
  3. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ