10.2.2021 donaty pączki Tłusty Czwartek
Donaty pieczone
Witajcie!
Już bardzo długi czas nie robiłam donatów, więc wczoraj wieczorem stwierdziłam, że nadszedł właśnie ten moment, żeby je przygotować 🙂 Jest to moja druga propozycja na nadchodzący tłusty czwartek🍩🍩🍩
Niestety nie miałam kolorowej posypki , która by się tu świetnie prezentowała, ale myślę, że i tak pączuszki wyglądają apetycznie 😉 Donaty są sycące, ale nie za słodkie, więc jeśli lubicie konkretną słodycz, dodajcie więcej ksylitolu lub erytrtytolu 😁
Do dzieła!
Składniki na 10 większych sztuk (o średnicy 4 cm):
👉 250 g mąki owsianej
👉 250 g mąki orkiszowej białej
👉 50 g masła klarowanego
👉 7 g drożdży instant
👉 2 jaja + 1 do posmarowania pączków
👉 80 g ksylitolu
👉 łyżeczka cukru
👉 3/4 szklanki ciepłego mleka (u mnie owsiane)
Do posypania:
👉 groszki czekoladowe
👉 płatki migdałów
👉 wiórki kokosowe
Polewa czekoladowa:
👉 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70%)
👉 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego nierafinowanego
👉 4 łyżki mleka krowiego lub roślinnego
Przygotowanie:
Obie mąki przesiej do miski i wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i zacznij zagniatać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Ciasto włóż do miski, przykryj ścieteczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i za pomocą szklanki wycinaj kółka, a za pomocą kieliszka środek donatów. Oponki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (mogą być drzwiczki delikatnie nagrzanego piekarnika) na 45 minut. Po tym czasie donaty posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 10-12 minut. Po wyciągnięciu odstaw do ostygnięcia. Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuść z czekoladą i mlekiem. Ostudzone pączki polej polewą i posyp płatkami migdałów, wiórkami i groszkami czekoladowymi.
Smacznego😉🍩
Brak komentarzy