30.5.2021
Drożdżowe ciasto z owocami
Sezon na rabarbar trwa, więc trzeba z niego korzystać. Łapcie przepis na proste i smaczne ciacho😁
Składniki🍽️:
Rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie owsiane).
Ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki owsianej
- 4-5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu
- szczypta soli himalajskiej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 40 g oliwy.
Dodatki:
- mus truskawkowy
- łyżeczka ksylitolu
- 2 gałązki rabarbaru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na rozczyn połącz i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto, dodaj rozczyn i zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godz. Truskawki zmiksuj na gładko, dodaj ksylitol lub erytrytol, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na szerokość ok. 0,5 cm. Ciasto wysmaruj musem truskawkowym, zostawiając 1 cm marginesy. Dodaj kawałki rabarbaru. Całość zwiń w rulon. Ciasto podziel na ok. 2 cm kawałki (tzw. ślimaczki). Ślimaczki ułóż w formie o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstaw na 10 minut. Następnie, piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut. Wystudzone ciasto oprósz zmielonym ksylitolem.
Brak komentarzy