31.5.2021
Batony owsiano - orzechowe
Dziś poniedziałek, więc na osłodę mam dla Was przepis na rewelacyjne batony owsiane, które przygotujecie w kilka minut. Pachną obłędnie i smakują jeszcze lepiej 😍
Składniki na 4 porcje:
- 100 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
- 100 g orzechów (nerkowców, laskowych, migdałów)
- 100 g masła orzechowego niesolonego (smoothie lub crunchy)
- 60 g miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie Funky Flavors Sweet)
- szczypta soli
- 40 g czekolady gorzkiej.
Przygotowanie:
Płatki podpraż na suchej patelni i rozdrobnij za pomocą blendera.
Orzechy również podpraż na suchej patelni i wrzuć do blendera, rozdrobnij. Dodaj do płatków. 30 g czekolady rozdrobnij w blenderze.
W garnku lub patelni podgrzej masło orzechowe, miód ekstrakt waniliowy i sól. Podgrzewaj tylko do momentu wymieszania składników. Zdejmij z ognia i dodaj do mieszanki płatków i orzechów.
Dokładnie wymieszaj, najpierw łyżką, później ręką.
Do wyłożonej pergaminem foremki wyłóż masę na grubość ok. 1-1,5 cm. Włóż do lodówki i pozostaw na 30 do 60 minut.
Wyjmij masę z lodówki i pokrój na batony.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą skrop batony po wierzchu. Odczekaj chwilę, żeby czekolada stężała.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego 😁
Brak komentarzy