8.8.2021
Domowe jagodzianki
W końcu przyszedł czas na domowe jagodzianki! 😍
Łapcie przepis⬇️
Składniki na zaczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- łyżeczka cukru
Składniki (na ok. 8 większych szt.):
- 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
- 2 szklanki mąki owsianej
- 200 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1/3 szklanki ksylitolu (lub trochę więcej, jeżeli lubisz bardzo słodkie wypieki)
- 35 g masła klarowanego
- ok. 300 g jagód do nadziewania + ksylitol/erytrol do ich posłodzenia
Składniki na kruszonkę
- 60 g ksylitolu/erytrolu
- 50 g mąki orkiszowej
- 30 g masła klarowanego
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj zaczyn. Do szklanki dodaj drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj ksylitol i przesianą mąkę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
W misce utrzyj jaja i żółtka z ksylitolem na gładką masę.
Rozpuść masło klarowane i odstaw.
Do dużej miski dodaj obie mąki, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i przygotowaną masę jajeczną. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut.
Dodaj rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto.
Uformuj kulę, zostaw w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłóż na blat i podziel na 8 (lub więcej) równych części. Przy użyciu wałka rozwałkuj kawałki ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Na środek dodaj ok. 2-3 łyżeczki jagód (lub ile zdołacie pomieścić) oraz ok. pół łyżeczki ksylitolu/erytrolu. Ciasto zalep delikatnie i dokładnie, aby jagody nie wypłynęły. Uformowane bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki połącz i dokładnie zagniataj do połączenia składników. Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 minut.
Gotowe 😉
Brak komentarzy