7.11.2021
Sernik dyniowy🎃 to jeden z hitów e-booka „Zdrowe słodkości”, który znajdziecie w sklepie www.konkretdieta.pl
Jakie to jest pyszne! Koniecznie musicie go spróbować!
Łapcie przepis⬇️⬇️⬇️
SPÓD:
- 150 g namoczonych wcześniej suszonych daktyli,
- 70 g płatków owsianych górskich,
- 20 g orzechów (migdały, laskowe),
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka masła orzechowego.
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu mielonego do sernika,
- 500 g puree z dyni (obrana, ugotowana na parze i zmiksowana dynia),
- 4 jaja,
- 100 g ksylitolu lub erytrytolu (ogólnie do smaku),
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru.
DODATKI:
- 1 pasek gorzkiej czekolady,
- forma o średnicy 23 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez ok. 15 minut. Następnie dokładnie je odsącz (wodę z moczenia zachowaj) i odstaw.
Płatki i orzechy zmiksuj za pomocą blendera na mąkę. Dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie zmiksuj. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj niewielką ilość wody z moczenia daktyli.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep przygotowaną masą orzechowo – daktylową.
Twaróg zmiksuj z puree z dyni na gładką masę. Następnie dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Masę serową wylej do tortownicy, wyrównaj wierzch.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C bez termoobiegu przez 50-60 minut.
Sernik pozostaw przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, za pomocą patyczka do szaszłyków formuj zygzaki na wierzchu sernika. Możesz dodać owoce leśne i nasiona granatu.
Ciasto przechowuj w lodówce.
Idealny do ☕🍵
Brak komentarzy