Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

7.11.2021

Sernik dyniowy🎃 to jeden z hitów e-booka “Zdrowe słodkości”, który znajdziecie w sklepie www.konkretdieta.pl

Jakie to jest pyszne! Koniecznie musicie go spróbować!

Łapcie przepis⬇️⬇️⬇️

SPÓD:

  • 150 g namoczonych wcześniej suszonych daktyli,
  • 70 g płatków owsianych górskich,
  • 20 g orzechów (migdały, laskowe),
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego.

MASA SEROWA:

  • 1 kg twarogu mielonego do sernika,
  • 500 g puree z dyni (obrana, ugotowana na parze i zmiksowana dynia),
  • 4 jaja,
  • 100 g ksylitolu lub erytrytolu (ogólnie do smaku),
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru.

DODATKI:

  • 1 pasek gorzkiej czekolady,
  • forma o średnicy 23 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez ok. 15 minut. Następnie dokładnie je odsącz (wodę z moczenia zachowaj) i odstaw.
Płatki i orzechy zmiksuj za pomocą blendera na mąkę. Dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie zmiksuj. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj niewielką ilość wody z moczenia daktyli.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep przygotowaną masą orzechowo – daktylową.

Twaróg zmiksuj z puree z dyni na gładką masę. Następnie dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Masę serową wylej do tortownicy, wyrównaj wierzch.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C bez termoobiegu przez 50-60 minut.
Sernik pozostaw przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, za pomocą patyczka do szaszłyków formuj zygzaki na wierzchu sernika. Możesz dodać owoce leśne i nasiona granatu.
Ciasto przechowuj w lodówce.

Idealny do ☕🍵

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ