Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

15.6.2016 amarantus deser śniadanie

Amarantusowa przekąska

Wracamy po długiej przerwie!
Dziś proponuję Wam pyszną, cieszącą oko i podniebienie przekąskę na bazie amarantusa. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako deser czy śniadanie.

Na początku kilka słów o samym amarantusie:

  • nazywany zbożem XXI wieku jest produktem naturalnie BEZGLUTENOWYM. Dzięki czemu powinien zawitać w kuchni każdego człowieka, w szczególności u osób chorych na celiakię lub nietolerujących glutenu.
  • jest bogatym źródłem łatwoprzyswajalnego białka. Zawiera komplet aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nasz organizm nie potrafi syntetyzować, dlatego musimy dostarczać je z pożywieniem. Są to: lizyna, tryptofan i metionina. Amarantus stanowiąc świetne źródło białka, powinien znaleźć się w naszym jadłospisie, szczególnie u wegetarian, sportowców i rekonwalescentów,
  • nasiona amarantus, zwanego też szarłatem charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=35). Zawierają węglowodany złożone, które stopniowo podnoszą poziom glukozy we krwi, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób chorych na cukrzycę.
  • nasiona szarłatu są dobrym źródłem łatwo-przyswajalnego wapnia – polecany dla osób chorych na celiakię lub skazę białkową.
    amarantus jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ze szczególnym uwzględnieniem kwasów GLA – niezbędnych w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz funkcjonowaniu układu krążenia,
  • stanowi bogactwo witamin z grupy B – polecany w zaburzeniach układu nerwowego,
  • zawiera dużą ilość błonnika – usprawnia funkcjonowanie jelit. amarantus zawiera skwalen – związek o właściwościach przeciwutleniających i odtruwających. Skwalen wymiata z organizmu wolne rodniki, opóźnia proces starzenia.

Jak widać amarantus to prawdziwa bomba odżywcza w związku z tym stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień.

Amarantusowa przekąska – 1 porcja:

  • 4 łyżki amarantusa,
  • ¼ awokado (35 g),
  • 6 truskawek (50 g),
  • 1 łyżka wiórek kokosowych (6 g),
  • ½ porcja białka (15 g),
  • 6 łyżek jogurtu L+ (lub kupnego dobrej jakości).

Przygotowanie:

Owoce umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jogurt połączyć z odżywką białkową. Amarantus ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ugotowane nasiona szarłatu wyłożyć do kielicha/miseczki. Następnie warstwami układać – jogurt – owoce – jogurt. Ostatnią warstwę ozdobić kawałkami truskawek, całość oprószyć wiórkami kokosowymi.

Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ