Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

31.5.2021

Batony owsiano - orzechowe

Dziś poniedziałek, więc na osłodę mam dla Was przepis na rewelacyjne batony owsiane, które przygotujecie w kilka minut. Pachną obłędnie i smakują jeszcze lepiej 😍

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
  • 100 g orzechów (nerkowców, laskowych, migdałów)
  • 100 g masła orzechowego niesolonego (smoothie lub crunchy)
  • 60 g miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie Funky Flavors Sweet)
  • szczypta soli
  •  40 g czekolady gorzkiej.

Przygotowanie:

Płatki podpraż na suchej patelni i rozdrobnij za pomocą blendera.
Orzechy również podpraż na suchej patelni i wrzuć do blendera, rozdrobnij. Dodaj do płatków. 30 g czekolady rozdrobnij w blenderze.
W garnku lub patelni podgrzej masło orzechowe, miód ekstrakt waniliowy i sól. Podgrzewaj tylko do momentu wymieszania składników. Zdejmij z ognia i dodaj do mieszanki płatków i orzechów.
Dokładnie wymieszaj, najpierw łyżką, później ręką.
Do wyłożonej pergaminem foremki wyłóż masę na grubość ok. 1-1,5 cm. Włóż do lodówki i pozostaw na 30 do 60 minut.
Wyjmij masę z lodówki i pokrój na batony.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą skrop batony po wierzchu. Odczekaj chwilę, żeby czekolada stężała.
Przechowuj w lodówce.

Smacznego 😁

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ