Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

3.8.2020 kolacja naleśniki pietruszka śniadanie

Bazyliowo - pietruszkowe naleśniki z twarożkiem

Pyszne, zielone naleśniki. Z warzywnym twarożkiem smakują wyśmienicie. Nic tylko jeść!

Składniki na 2 porcje:

CIASTO:

  • 110 g mąki owsianej,
  • 125 mleka (u mnie owsiane, ale można zastosować krowie lub inne),
  • 2 jaja,
  • 100 ml wody (najlepiej lekko gazowanej),
  • łyżka masła klarowanego,
  • kilka liści bazylii,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • szczypta soli.

TWAROŻEK:

  • 1/2 kostki twarogu półtłustego,
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 3 pokrojone w kosteczkę rzodkiewki,
  • pęczek posiekanego szczypiorku,
  • szczypta soli, pieprzu.

Przygotowanie:

Jaja wbić do miseczki, dodać mleko, wodę, masło klarowane i bazylię z pietruszką. Całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Jeśli w cieście będą grudki należy je zmiksować za pomocą blendera.

Patelnię na naleśniki rozgrzać i wlewać porcje ciasta, smażyć naleśniki z dwóch stron.

Wszystkie składniki na twarożek połączyć i wymieszać. Gotowe naleśniki posmarować pastą. Złożyć w dowolny sposób 😉

SMACZNEGO!

 

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ