23.2.2017 bezglutenowe donuty pączki
Bezglutenowe donuty
Specjalnie dla Was w Tłusty Czwartek – świeżutkie, bezglutenowe, bez nabiału i cukru, donuty! 🙂
Mamy tłusty czwartek! Jest to dzień, w którym, wedle tradycji, mamy przyzwolenie na objadanie się. Dlatego niech każdy z nas w dniu dzisiejszym zje pączka – na szczęście. Dla tych, którzy liczą się z kaloriami czy wolą zdrowsze odmiany pączków proponuję niżej przepis na bezglutenowe, bez mleka i cukru donuty.
Donuty są bardzo syte.
Składniki na 9 dużych sztuk:
- 1 szklanka mąki gryczanej (140 g),
- 1/2 szklanki mąki ryżowej,
- 1 szklanka mąki kokosowej,
- 2/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe),
- 3 jaja,
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- laska wanilii,
- ksylitol fiński/ erytrol (wedle uznania).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto. Formować kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (spryskanym olejem kokosowym). Kulki rozgnieść, spłaszczyć i kieliszkiem bądź nożem wyciąć dziurki na środku. Donuty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Z 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 85%) i łyżki oleju kokosowego robimy polewę. Polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów czy w mniej zdrowej wersji – kolorową posypką – zdobimy donuty.
Wcinamy ze smakiem 🙂
Brak komentarzy