Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

23.2.2017 bezglutenowe donuty pączki

Bezglutenowe donuty

Specjalnie dla Was w Tłusty Czwartek – świeżutkie, bezglutenowe, bez nabiału i cukru, donuty! 🙂

Mamy tłusty czwartek! Jest to dzień, w którym, wedle tradycji, mamy przyzwolenie na objadanie się. Dlatego niech każdy z nas w dniu dzisiejszym zje pączka – na szczęście. Dla tych, którzy liczą się z kaloriami czy wolą zdrowsze odmiany pączków proponuję niżej przepis na bezglutenowe, bez mleka i cukru donuty.

Donuty są bardzo syte.

Składniki na 9 dużych sztuk:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (140 g),
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1 szklanka mąki kokosowej,
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe),
  • 3 jaja,
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • laska wanilii,
  • ksylitol fiński/ erytrol (wedle uznania).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto. Formować kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (spryskanym olejem kokosowym). Kulki rozgnieść, spłaszczyć i kieliszkiem bądź nożem wyciąć dziurki na środku. Donuty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Z 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 85%) i łyżki oleju kokosowego robimy polewę. Polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów czy w mniej zdrowej wersji – kolorową posypką – zdobimy donuty.

Wcinamy ze smakiem 🙂

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ