19.11.2017 bounty czekolada kokos wiórki kokosowe
Bounty bez cukru
Kokos i czekolada to kolejne z moich ulubionych smaków 🙂 Dla wszystkich smakoszy słodkości z pewnością jest to bardzo atrakcyjne połączenie. Niestety, zazwyczaj w tradycyjnej odsłonie niezbyt zdrowe. Czy zatem trzeba rezygnować z ulubionych słodkości? Odpowiedź na szczęście brzmi: Nie 😀
Poniżej znajdziecie przepis na zdrowe bounty, które w prosty sposób możecie zrobić sami w domu 🙂 Łapcie przepis!
Składniki:
CZEKOLADA:
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- szczypta soli himalajskiej,
- garść orzechów (np. migdały i orzechy laskowe),
- łyżka wiórków kokosowych.
KOKOSOWA „ŚMIETANKA”:
- dobrze schłodzone (minimum 2 dni w lodówce) mleczko kokosowe,
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- laska wanilii (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuścić w rondelku, dodać kakao i ksylitol oraz wiórki kokosowe. Orzechy pokroić drobno, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do małej formy (u mnie 15 x 10 cm), wstawić do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Schłodzone mleczko przełożyć do miseczki i ubić za pomocą miksera z ksylitolem i wanilią.
Gotową czekoladę podzielić na mniejsze kawałki, wyłożyć do miseczki, dodać śmietankę kokosową. Można ozdobić płatkami migdałów i startą domową czekoladą.
Na pewno nie pożałujecie, to jest po prostu pyszne! 🙂
Brak komentarzy