Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

19.11.2017 bounty czekolada kokos wiórki kokosowe

Bounty bez cukru

Kokos i czekolada to kolejne z moich ulubionych smaków 🙂 Dla wszystkich smakoszy słodkości z pewnością jest to bardzo atrakcyjne połączenie. Niestety, zazwyczaj w tradycyjnej odsłonie niezbyt zdrowe. Czy zatem trzeba rezygnować z ulubionych słodkości? Odpowiedź na szczęście brzmi: Nie 😀

Poniżej znajdziecie przepis na zdrowe bounty, które w prosty sposób możecie zrobić sami w domu 🙂 Łapcie przepis!

Składniki:

CZEKOLADA:

  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • garść orzechów (np. migdały i orzechy laskowe),
  • łyżka wiórków kokosowych.

KOKOSOWA „ŚMIETANKA”:

  • dobrze schłodzone (minimum 2 dni w lodówce) mleczko kokosowe,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • laska wanilii (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuścić w rondelku, dodać kakao i ksylitol oraz wiórki kokosowe. Orzechy pokroić drobno, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do małej formy (u mnie 15 x 10 cm), wstawić do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Schłodzone mleczko przełożyć do miseczki i ubić za pomocą miksera z ksylitolem i wanilią.

Gotową czekoladę podzielić na mniejsze kawałki, wyłożyć do miseczki, dodać śmietankę kokosową. Można ozdobić płatkami migdałów i startą domową czekoladą.

Na pewno nie pożałujecie, to jest po prostu pyszne! 🙂

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ