21.12.2017 pierniczki pierniki świeta
Bożonarodzeniowe pierniczki
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc i u mnie przyszedł czas na Wielkie Pieczenie. W tym roku moim bliskim postanowiłam zrobić prezent w postaci pierniczków w 2 rodzajach: nr 1 – orkiszowo – kokosowe, nr 2 – bezglutenowe.
Pierniczki wyszły bardzo ładne i smaczne, z przewagą dla orkiszowo – kokosowych 🙂
Pierniczki orkiszowo – kokosowe składniki (30 szt.):
- 150 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki kokosowej
- 1 łyżka kakao
- 50 g skrobi z tapioki
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 70 g masła (może być klarowane)
- 100 g cukru trzcinowego/ ksylitolu
- 100 g miodu
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- • szczypta soli
Pierniczki bezglutenowe składniki (ok. 26 szt.):
- 250 g mąki gryczanej
- 50 g skrobi z tapioki
- 100 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 70 g masła (może być klarowane)
- 100 g cukru trzcinowego/ ksylitolu
- 100 g miodu
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie (tak samo postępować przy 2 rodzajach):
W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, zestawić z ognia i odstawić na bok. Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto, następnie zawinąć w papier do pieczenia, odłożyć do lodówki na 1 godzinę (może być na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Wyjąć ciasto z lodówki, dociąć kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec około 8 – 10 minut. Upieczone ciasteczka wyjąć i ostudzić na kratce.
Pierniczki można udekorować według własnej wizji. Sprawdzą się świetnie jako świąteczny prezent… wyjątkowy, bo własnej roboty
Kochani! Korzystając z okazji życzę Wam radosnych Świąt Bożego Narodzenia i pomyślności w Nowym Roku 🙂
Brak komentarzy